Een kerk in Purmerland verbouwen tot woonhuis
Sinds 1897 staat er in Purmerland dit nostalgische kerkje, sinds 2007 stond dit kerkje leeg. Het is een bijzonder kerkje in Purmerland waar o.a. kunstenaar Anton Heyboer is begraven. Omdat deze van oorsprong Hervomde kerk niet verloren mocht gaan kreeg deze kerk een woonbestemming. Met als voorwaarde dat de uitstraling van kerk behouden moest blijven.
Aannemersbedrijf Wielink heeft deze restauratie & verbouwing mogen uitvoeren.
Kerk in oude staat
De kerk kwam dus in het jaar 2007 volledig leeg te staan, er was toen al een achterstand opgelopen op het gebied van restauratie werkzaamheden. Vervolgens heeft de kerk dus bij tien jaar leeg gestaan, daarom moest er nodig wat gebeuren om deze kerk weer in zijn mooie staat terug te brengen.
Veel ramen en kozijnen bleken door achterstallig onderhoud in een slechte staat te verkeren. Daarom werd besloten om alle toogkozijnen te vervangen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat er toen ook meteen dubbel glas geplaatst kon worden.
kerkwoning na verbouwing
Zoals op de foto’s goed is te zien zijn alle toogramen vervangen. In de kerkwoning zien we nog het mooie getoogde dak van de eertijdse dorpskerk.
De buitenzijde is volledig gerestaureerd zodat de uitstraling van dit karakteristieke gebouw behouden blijft. Aan de binnenzijde is een geheel eigentijdse woonstijl toegepast, met prachtige architectonisch hoogstandjes zoals o.a. splintlevels. Maar ook kerkse karakter hebben we samen met de opdrachtgever weten te behouden
Restauratie van kerktoren
Omdat de kerk in Purmerland al sinds 1897 in gebruik is, moeten de uitstraling van de kerk natuurlijk behouden blijven. Allereerst is Aannemersbedrijf Wielink begonnen met de restauratie werkzaamheden aan de buitenzijde van deze kerk, het eerste project was de restauratie van de kerktoren.
Er werd een groot steiger gebouwd om gemakkelijker en met name veiliger, alle benodigde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. In de nok van de kerktoren werden de galmborden, klokken en de toogkozijnen vervangen. Ook werd het voegwerk indien nodig meteen opgeknapt. Op de foto ziet u hoe wij doormiddel van een kartol geheel gemakkelijk de zware toogkozijnen naar de juiste locatie manoeuvreren.
De toogkozijnen zijn in de timmerfabriek van aannemersbedrijf Wielink gemaakt, bij een oud gebouw is natuurlijk niet elk kozijn precies even groot, daarom moest er heel nauwkeurig worden ingemeten en vervolgens moest elk kozijn op maat worden gemaakt. Door onze vakkennis en nauwkeurigheid bleken de kozijnen allemaal meteen te passen! Dat geeft ons bouwteam natuurlijk een extra lekker gevoel.
Er werden door Arend-Jan een aantal slimme oplossing bedacht om dit project op een goede manier te kunnen oppakken. Deze oplossingen bleken veel beter en sterker, daarnaast werd er veel tijd bespaard waardoor de vakkennis resulteerde in een flinke afname van de totaal verbouwkosten voor de klant.
Metselen van togen
Naast de het feit dat de toogkozijnen aan vervangen toe waren, bleek het soms nodig om ook de toog zelf te vervangen. Dit is een lastig werk omdat het om veel vakkennis vraagt. Gelukkig konden we onze ervaring uit eerder restauratie projecten gebruiken om deze togen op de juiste manier te kunnen vervangen.
Omdat de steen van de kerk dateert uit 1897 ziet u een klein verschil in de kleur van de stenen, de architect heeft voor deze stenen gekozen omdat ze redelijk neutraal zijn, en langzamerhand meer zullen gaan lijken op de oude stenen. Als de voeg er éénmaal in zit zal het nog meer één geheel lijken.
Een kerk verbouwen tot woonhuis!
Binnen in de kerk is er door aannemersbedrijf Wielink een verdieping aangebracht, deze verdieping wordt gebruikt al woonkamer en keuken. In dit woonhuis is heel duidelijk te zien dat het oorspronkelijk een kerk is geweest, dit kunt u goed zien aan het ronding in het houten dak en de mooie getoogde kozijnen.
Ook zijn de oude spanten van de kerk nog heel goed zichtbaar, juist die oude elementen zijn tijdens de verbouw zoveel mogelijk gespaard gebleven, zodat deze woning de karakteristieke uitstraling blijft behouden. Op de begane grond zijn kamers gecreëerd die ook veel lichtinval hebben omdat er licht door de grote toogramen van de oude kerk naar binnenkomt. In de foto’s hierin ziet u een o.a. een trapopgang naar de kerktoren.